Smart building gevangen in een foto vanaf de voorkant

Wat is een Smart Building?

Een Smart Building is een toekomstbestendig gebouw waarin innovatieve technieken bijdragen aan duurzaamheid, aan veiligheid en aan maximaal comfort van uiteenlopende gebruikers. In een Smart Building worden onder andere (nood)verlichting, airconditioning, ventilatie en verwarming geïntegreerd aangestuurd. Slimme sensoren, bewegingsdetectie en gebruik van intelligente algoritmes  zorgen ervoor dat dat effectief gebeurt. Door middel van slimme componenten, energiemanagement en -monitoring kan energie optimaal ingezetworden en daarmee besparingen gerealiseerd. Het beheer van een Smart Building kan volledig op afstand plaatsvinden. Overzichtelijke dashboards zorgen voor inzicht, om zo functionaliteit én kosten in de hand te houden. 

SAMEN ELEKTRIFICEREN WE NEDERLAND

Maak elk gebouw slimmer

Van hoogwaardige installatieproducten tot complete gebouwbeheersystemen: met onze innovatieve oplossingen is elk gebouw klaar te maken voor de technologische ontwikkelingen van morgen en de duurzame toekomst die komen gaat. 

Welke voordelen biedt een Smart Building?

Man voor een smart building op zijn mobiel

Of het nu gaat om een kantoorgebouw, school of ziekenhuis: een Smart Building biedt veel voordelen. Zo is een slim gebouw energie-efficiënt dankzij optimaal energiemanagement. Dit helpt gebouwbeheerders en -eigenaren niet alleen om te voldoen aan de steeds strengere duurzaamheidswet- en regelgeving, maar ook om kosten te besparen. Een Smart Building is daarnaast een flexibel gebouw. Als behoeften en eisen veranderen, verandert een slim gebouw gemakkelijk mee. Dit maakt elk Smart Building toekomstbestendig. En doordat in een Smart Building het binnenklimaat optimaal is afgestemd op de gebruikers, wordt er een aanzienlijk bijdrage geleverd aan  hun welzijn en comfort. Er zijn bovendien Smart Building-oplossingen voor elk type gebouw.

Gebouwtypen

Kantoren, hotels en resorts, eventlocaties, scholen, hogescholen en universiteiten, infrastructuur en distributiecentra, ziekenhuizen en zorginstellingen, retail

Soort bouw

Nieuwbouw, renovatie

Bediening

Schakelaars, panelen, sensoren, bedieningselementen, spraaksturing, app, webinterface

Mogelijke functies

 • Geofencing
  Met de geofencingfunctie kunnen verschillende gedefinieerde acties worden geactiveerd bij het verlaten of betreden van een bepaald gebied, bijvoorbeeld 200 meter rond het huis. Het systeem schakelt bijvoorbeeld het licht uit en vermindert de verwarming om energie te besparen wanneer alle bewoners het huis hebben verlaten. Of regelt de kamertemperatuur zodra men 's avonds de werkplek verlaat, zodat het aangenaam warm is als men thuiskomt.
 • Individuele scènes
  Voorkeuren en het triggeren van acties kunnen samengevoegd worden tot afzonderlijke scènes, zodat ze met een enkele druk op de knop kunnen worden opgeroepen. Zo kan de woonkamer binnen enkele seconden voorbereid worden voor een gezellig avondje voor de tv – met de juiste sfeerverlichting, gesloten jaloezieën, de ideale ruimtetemperatuur of zelfs de juiste muziek.
 • Integratie van rook-, hitte- en CO2-melders
  Rookalarm-, CO- en hittedetectoren kunnen in het Smart Home System worden geïntegreerd voor meer veiligheid. In geval van nood kan het systeem automatisch de verlichting van de vluchtwegen volledig inschakelen, jaloezieën openen voor een betere oriëntatie of, in geval van een CO-alarm, ervoor zorgen dat de ramen elektrisch worden geopend voor onmiddellijke ventilatie. Pushberichten kunnen ook worden verzonden naar een gedefinieerde groep ontvangers.
 • Weerstation
  Met de integratie van een weerstation in het Smart Home-systeem kunnen functies worden geactiveerd afhankelijk van de actuele weersomstandigheden. Bij wind en storm gaat de Smart Home automatisch de zonwering omhoog, zodat deze beschermd is tegen schade.
 • Intelligent verlichtingsbeheer
 • Slim energiemanagement
 • Slimme integratie met zonnepanelen
 • Klimaatbeheersing
 • Monitoring en controle op afstand
 • Alarmsystemen en deurcommunicatie
 • Noodverlichting en -aanduiding
Hoe ziet een dag in een Smart Building eruit?

Ontdek in deze animatie in enkele minuten wat de voordelen van een Smart Building in de praktijk zijn. 

Welke Smart Building-oplossingen biedt ABB en Busch-Jaeger?

Van slimme noodverlichtingssystemen tot installatie- en groepenkasten en van EV-laadoplossingen tot complete energiemanagementsystemen – ABB en Busch-Jaeger bieden een compleet en divers portfolio om van elk utiliteitsgebouw een Smart Building te maken. 

Welk systeem is geschikt voor mijn gebouw?

Een Smart Building realiseren? Energiemanagement optimaal inzetten? Een toekomstbestendige installatie realiseren? ABB ACE helpt. ACE is een unieke werkmethode die opdrachtgevers en bouwteams  helpt om razendsnel een Smart Building te ontwerpen. In slechts drie uur schetsen we de contouren van het gewenste efficiënte, gezonde en effectieve gebouw.

Meer informatie over ABB’s ACE-sessies 

Busch-art linear® in kantoren

Maak snel een duurzaamheidsslag bij bouw en renovatie van kantoren met Busch-art linear® 

Bij het verduurzamen van kantoren wordt al snel gedacht aan het toepassen van circulaire grondstoffen, goede isolatie en energiemonitoring. Maar met bijvoorbeeld schakelmateriaal zijn er veel sneller stappen te zetten. Dat bewijst ook de Busch-art linear®-designserie, die bijna volledig gemaakt is van recyclaat. 

Laat je door anderen inspireren_