Pand busch-jaeger geschiedenis

Onze historie

De geschiedenis van de Busch-Jaeger begon al in 1879. De tijd dat de eerste gloeilamp een nieuw licht scheen op de wereld. Maar ook het jaar dat Hans-Curt Jaeger samen met zijn broer Georg een metaalwarenfabriek oprichtte in Lüdenscheid. En dankzij de bijzondere pioniersgeest van de oprichters heeft de geschiedenis van ons bedrijf, dat sinds 1926 de namen Busch en Jaeger combineert, zich gevormd. Gekenmerkt door innovaties op het gebied van veiligheid, comfort en efficiency, en dat al meer dan 140 jaar. 

Meer dan 140 jaar

Succes heeft geschiedenis

De geschiedenis van Busch-Jaeger Elektro GmbH kenmerkt zich door pionierschap en de ontwikkeling van talrijke innovatieve producten op het gebied van de elektro-installatietechniek. 

Wat lang geleden begon met de oprichting van de 'Fassondreherei Heinrich Jaeger', heeft zich vandaag de dag ontwikkeld tot stevig marktleiderschap in de elektro-installatietechniek. Zo heeft Busch-Jaeger Elektro GmbH, dat sinds 1969 deel uitmaakt van BBC (tegenwoordig ABB), alleen al in Lüdenscheid en Aue 1.000 mensen in dienst. En dat is dan alleen nog maar in Duitsland. 

Het bedrijf exporteert namelijk naar meer dan 60 landen over de hele wereld. We combineren licentie- en productiecoöperaties met partnerbedrijven in Spanje, Tsjechië, Finland en Azië. En het productassortiment omvat ongeveer 5.500 artikelen en varieert van complete elektrotechnische installatieprogramma's tot hoogwaardige elektronische oplossingen voor gebouwbeheer. 

Van de 'simpele' Edison-lamphouder tot moderne, innovatieve gebouwsysteemtechnologie: bedrijfskronieken getuigen van volop inventiviteit en baanbrekende ontwikkelingen. 

  • HET TIJDPERK VAN DE SCHAKELINDUSTRIE

   Nieuwe kansen vroegtijdig herkend

   Het tijdperk van de schakelindustrie begon toen de eerste gloeilamp de wereld in een nieuw licht zette. De oprichters van Busch-Jaeger zagen de mogelijkheden van de nieuwe technologie eerder dan anderen. Hans-Curt Jaeger, oprichter van de Fassondreherei Heinrich Jaeger, wijdde zich na een bezoek aan de Wereldtentoonstelling van 1881 in Parijs aan de ontwikkeling van zogenaamde SWAN-aansluitingen voor Edison-lampen. Zes jaar later, in 1887, werd de productie in de fabriek in Schalksmühle uitgebreid met gelijkstroomschakelaars, contactdozen, knevelschakelaars, stekeraansluitingen en lamphouders. 

    

   De fabrieken van Julius Bergmann en Friedrich Wilhelm Busch werden bijna gelijktijdig gebouwd. Hier werden in eerste instantie militaire componenten geproduceerd, zoals uniformknopen, gespen en gordelsloten. Kort daarna werden de eerste elektrische onderdelen aan het assortiment toegevoegd. 

    

   Efficiëntie rond het jaar 1880 

   In 1880 zette de eerste gloeilamp de wereld in een nieuw licht. 

    

   Comfort rond het jaar 1880 

   Ontwikkeling en productie van lampvoeten en contactdozen voor een flexibeler gebruik van Edison-lampen.

  • .

   De pioniersgeest zet zich voort

   Ongeveer tien jaar na het bezoek aan de Parijse Wereldtentoonstelling in 1892, kochten de gebroeders Jaeger een perswinkel voor de productie van isolatiematerialen. 

     

   De Busch-excentrische schakelaar is wereldberoemd 

   In 1899 veroverde de Busch-excentrische schakelaar al bij de eerste poging de markt; een innovatie die het bedrijf van Friedrich Wilhelm Busch wereldwijde bekendheid gaf. De uitvinding maakte het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om een lichtschakelaar naar links en rechts te draaien. Niet voor niets werden wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht en vele malen onder licentie geproduceerd. 

     

   Comfort rond het jaar 1890 

   Met de uitvinding van de Busch-excentrische schakelaar is licht nu in een handomdraai beschikbaar. 

  • DE EERSTE IMPULSEN

   Veiligheid creëert vrijheid

   In 1900 werd het hoofdkantoor van Busch-Jaeger Lüdenscheider Metallwerke AG in de Gartenstraße in Lüdenscheid gevestigd. 

    

   Hans-Curt Jaeger was een van de eersten die een beslissende impuls gaf aan meer veiligheid. Al in 1906 leverde hij in de vereniging van Duitse elektrotechnici een belangrijke bijdrage aan het opstellen van veiligheidsregels voor het werken met elektrotechnische systemen. De resultaten werden kort daarna gepubliceerd. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1900 

   De eerste veiligheidsregels werden opgesteld en de resultaten werden kort daarna gepubliceerd. 

  • DE EERSTE PROEFTUINEN

   Het leven is waardevol

   Rond de eeuwwisseling werden lichtschakelaars voor iedereen toegankelijk. Het gebruik ervan was echter niet ongevaarlijk. In het bedrijf van de gebroeders Jaeger wordt een van de eerste testfaciliteiten voor elektrische apparaten opgericht - de officiële VDE-testfaciliteit wordt echter pas in de jaren 1920 opgericht. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1910 

   De eerste testfaciliteiten voor elektrische apparaten worden gecreëerd.   

     

   Comfort rond het jaar 1910 

   Inmiddels wordt een volledig assortiment elektrotechnische installatiematerialen voor woningen aangeboden. 

  • INVENTIEVE GEEST

   Synergie-effect in plaats van concurrentie

   De inventieve geest van de F. W. Busch AG in Lüdenscheid heeft geleid tot de ontwikkeling van het prototype van een vaatwasser, die tevens gebruikt kon worden als wasmachine. Kort daarna werd de zogenaamde 'Busch-auto' ontworpen – een auto waarvan echter slechts drie modellen werden gebouwd en die nooit in serieproductie is gegaan.  

    

   In de turbulente jaren twintig en dertig leidde grootschalige energievoorziening tot een snelle toename van de vraag naar elektrotechnische artikelen. 

     

   Nieuwe locatie in Aue 

   In 1925 kochten de gebroeders Jaeger een oude houtskool- en azijnfabriek. Dit was het begin van de moderne productie van elektrische goederen in de Aue-vestiging. Vandaag de dag zijn hier de assemblage, de kunststofverwerking en de gereedschapsmakerij gevestigd. 

    

   In 1926 kregen de gebroeders Jaeger als gebruiksmodel het oudste 'SCHUKO®' industriële eigendomsrecht.  

    

   In hetzelfde jaar fuseerden de bedrijven Gebr. Jaeger en F.W. Busch AG. Het nieuw opgerichte bedrijf handelde onder de naam 'Vereinigte Elektrotechnische Fabriken F. W. Busch und Gebr. Jaeger AG'. Door de fusie van de twee bedrijven kon de nieuwe onderneming elektrotechnische producten met nog meer energie ontwikkelen en produceren. Het bedrijf liep ook voorop toen in de jaren dertig van de vorige eeuw de stroomnetten werden omgebouwd tot 220 Volt en de eerste tuimelschakelaars de productie van draaischakelaars in huishoudelijke installaties verdrongen. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1920 

   Het officiële VDE-testcentrum wordt opgericht. 

     

   Comfort rond het jaar 1920 

   Het prototype van een vaatwasser en een wasmachine in één product is ontwikkeld. 

  • OPLOSSINGEN VOOR DAGELIJKS GEBRUIK

   Alledaagse taken eenvoudiger, comfortabeler en veiliger maken

   Nieuwe technologieën en apparaten vonden hun weg naar de huishoudens. De elektriciteitsnetten werden omgebouwd naar 220 Volt. Busch-Jaeger ontwikkelde de eerste schakelaars, die geleidelijk de generatie draaischakelaars in installaties in woningen verdrongen. Vanaf 1933 was Metallwerk Schafsbrücke eigendom van Busch-Jaeger Lüdenscheider Metallwerke AG. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 1930 

   Nieuwe technologieën en apparatuur worden in huishoudens geïntroduceerd. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1930 

   De elektriciteitsnetten zijn omgezet naar 220 Volt. 

     

   Comfort rond het jaar 1930 

   Busch-Jaeger ontwikkelt de eerste schakelaars – ze vervangen geleidelijk de generatie draaischakelaars. 

  • .

   Noodzaak wordt deugd

   De ontwikkeling en productie zijn vooruitgegaan. Bovendien heeft de energievoorziening de vraag versneld.  

    

   Na het einde van de oorlog begon de productie bij Busch-Jaeger met verwarming en kookplaten. De zogenaamde 'compensatiegoederen' ontwikkelden zich tot een belangrijk exportproduct.  

    

   Na de wederopbouw van een groot deel van de productiefaciliteiten in 1948, werd de productie van het oude productieprogramma hervat. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 1940 

   'Compensatiegoederen' zoals verwarmings- en kookplaten, ontwikkelden zich tot een belangrijk exportproduct. 

  • HET DUITSE ECONOMISCHE WONDER

   Een nieuw tijdperk in de elektrotechnische installatietechniek

   Het 'Duitse economische wonder' luidde voor Busch-Jaeger ook een nieuw tijdperk in de elektro-installatietechniek in. De 'Perilex'- en 'Terko'-stekkers en -contactdozen hebben zich met succes op de markt gevestigd en hebben het tijdperk van de 'veilige elektrotechnische installatie' ingeluid. Andere innovatieve nieuwe ontwikkelingen zoals schakelklokken, nokkenschakelaars en drukknopschakelaars werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw geïntroduceerd. Daarnaast ontwikkelde Busch-Jaeger een nieuw driepins veiligheidssysteem als aanvulling op de 'SCHUKO®'-technologie.  

     

   In 1953 werd de inbouwwipschakelaar 'Busch-Duro 2000®' geïntroduceerd. 

     

   In 1957 was Busch-Jaeger een van de eerste fabrikanten van schakelaars die een comfortabele bediening mogelijk maakte. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 1950 

   Eerdere ontwerpen worden vervangen door technisch en economisch betere oplossingen. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1950 

   Begin van het tijdperk van de 'veilige elektrotechnische installaties' met de PERILEX-connector geïntroduceerd op de beurs van Hannover. 

     

   Comfort rond het jaar 1950 

   Innovatieve nieuwe ontwikkelingen verhogen het wooncomfort. De knevelschakelaars maken eenvoudige bediening mogelijk.

  • DE EERSTE DIMMERS

   Producten voor meer comfort, veiligheid en efficiëntie

   In 1960 werd in Hamm een productie-eenheid voor schakelaars geopend. Tot 1999 werden hier schakelelementen voor de automobielindustrie geproduceerd.  

     

   Toen de eerste dimmers in de VS in de jaren zestig op de markt kwamen, zag Busch-Jaeger al snel het belang in van dit product voor meer wooncomfort en energiebesparing. Om aan de strenge voorschriften en de hoge technische eisen van de Duitse markt te voldoen, werd het idee verder uitontwikkeld en voortdurend geperfectioneerd.  

     

   Al in 1965 kon Busch-Jaeger op de Hannover Fair (Duitse première) een van de eerste gloeilampdimmers presenteren. In 1967 volgde de Busch-dimmer voor fluorescentielampen, die nu ook zonder flikkeren kon worden ingeschakeld en waarvan de helderheid kon worden geregeld.  

     

   In het kader van de verdere ontwikkeling van de elektrotechnische installatietechniek zet Busch-Jaeger nieuwe maatstaven voor de veiligheidstechniek: de in 1962 gepatenteerde SCHUKO®-wandcontactdoos biedt meer veiligheid door ze te beschermen tegen de gevaren van stroom. 

     

   Ook in 1967 introduceerde Busch-Jaeger de eerste schroefloze aansluitklemmen voor de 'Busch-Duro 2000® RS'-schakelaarserie – met onmiddellijke ingang werden de kabels hierin alleen nog maar geklemd in plaats van vastgeschroefd (foto: tapemontage van de schakelbasis rond 1965). Een aanzienlijke tijdsbesparing voor de elektricien tijdens de installatie.  Ook in 1967 introduceerde Busch-Jaeger de eerste schroefloze aansluitklemmen voor de ‘Busch-Duro 2000® RS’-schakelaarserie - vanaf nu werden de kabels hier alleen nog maar geklemd in plaats van vastgeschroefd (foto: tape-montage van de schakelbasis rond 1965). Een aanzienlijke tijdsbesparing voor de elektricien tijdens de installatie.  

     

   In 1969 kreeg het bedrijf de huidige naam Busch-Jaeger Elektro GmbH. Onder de paraplu van BBC (Brown, Boveri & Cie. AG, Mannheim - vandaag de dag ABB Groep), concentreerde het bedrijf zich vanaf dat moment op het gebied van elektrotechnische installatietechnologie, elektronica en gebouwsysteemtechnologie. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 1960 

   De eerste dimmers verminderen het energieverbruik. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1960 

   De gepatenteerde 'SCHUKO'-wandcontactdoos met randaarde en verhoogde aanraakbeveiliging biedt meer veiligheid door ze te beschermen tegen de gevaren van stroom. 

     

   Comfort rond het jaar 1960 

   Gloeilampdimmers brengen meer sfeer in woonomgevingen. Schakelaars met vergrote wipschakelaar zorgen voor meer bewegingsvrijheid.

  • DE NIEUWE FABRIEK IN LÜDENSCHEID

   De gemeenschap wordt sterker

   In 1977 verhuisde het bedrijf naar de nieuwe fabriek in Lüdenscheid-Freisenberg. Productie, ontwerp, ontwikkeling, kwaliteitsbewaking, administratie en ook het dispatch- en klantenopleidingscentrum werden gecombineerd op een bedrijfsterrein van ongeveer 114.000 vierkante meter.  

     

   Kunststof spikes werden tot de jaren tachtig van de vorige eeuw geproduceerd: Busch-Jaeger was jarenlang Europees marktleider als producent van kunststof spijkers voor winterbanden.   

     

   In de fabriek in Hamm werd de productie van schakelelementen voor de automobielindustrie na de omschakeling voortgezet, zelfs tot het einde van de jaren negentig.  

     

   Innovaties op de beurs van Hannover in 1973 

   De trend naar meer comfort ging in de richting van elektronische schakelaars die reageren op ultrageluid, benadering en aanraking. Ook hier was Busch-Jaeger een van de eerste fabrikanten, bijvoorbeeld met de succesvolle 'Busch-Tiptronik® switch'. In 1973 werden de beweegbare schakelelementen vervangen door een vast tactiel oppervlak. Twee jaar later presenteerde Busch-Jaeger Elektro GmbH de 'Busch-Duro 2000® LX', de eerste oppervlakteschakelaar die de bediening van de lichtschakelaar nog makkelijker maakte en 28 jaar lang in grote aantallen werd geproduceerd. Elegante vormen en bedieningsgemak waren ook zeer gewild bij de consument en de 'Busch-Tipdimmer', die alleen werd bediend door het aanraken van een knop, werd een bestseller. In 1978 lanceerde Busch-Jaeger het intercomsysteem 'Busch-Infoton 2000® LX', dat ook als inbouwapparaat zeer succesvol was. De opvolger 'Busch-Infoton 2000®' was niet alleen de testwinnaar in de 'Stiftung Warentest' in 1986, maar ook de winnaar van verschillende designprijzen. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1970 

   Het intercomsysteem 'Busch-Infoton 2000 LX' komt op de markt 

     

   Comfort rond het jaar 1970 

   Elegante vormen en gebruiksgemak: de 'Busch-Tiptronik-schakelaar' en 'Busch-Tipdimmer' reageren op slechts lichte aanraking.

  • DE EERSTE BUSCH-WÄCHTER®

   Pioniers in comfort, veiligheid en efficiency

   In 1981 werd het bedrijf uit Lüdenscheid met de 'Busch-Timac X-10®' de Europese pionier op het gebied van gebouwsysteemtechnologie. Dit systeem maakte het voor het eerst mogelijk om verlichting en elektrische apparaten in huis via het bestaande elektriciteitsnet op afstand te schakelen en te bedienen.  

     

   In 1986 werd 'Busch-Infoton 2000® Baby Monitor' uitgereikt door de 'Stiftung Warentest'.  

     

   Een succesverhaal op zich is de 'Busch-Duro 2000® SI'-serie. Dit product, dat in 1983 werd geïntroduceerd en vandaag de dag nog steeds vrijwel onveranderd in het productassortiment is opgenomen, is uitgegroeid tot de best verkochte schakelaarserie van Busch-Jaeger tot nu toe.  

     

   Zoals het thema comfort in de jaren tachtig voor alle huishoudens aan belang won, zo ook de thema's veiligheid en zuinigheid. Hiertoe ontwikkelde Busch-Jaeger een intelligente oplossing voor het gericht schakelen van lichtbronnen met de 'Busch-Wächter®', voor het eerst gepresenteerd in 1987. De infrarood bewegingsmelder is zeer gevoelig voor de warmtestraling van bewegende lichamen. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 1980 

   Bewust gebruik van hulpbronnen door middel van infrarood bewegingsdetectoren. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1980 

   Veiligheid in en om het huis door middel van infrarood bewegingsdetectoren. 

     

   Comfort rond het jaar 1980 

   Armaturen en elektrische apparaten in de woning kunnen via het bestaande elektriciteitsnet met een afstandsbediening worden geschakeld en bediend.

  • Busch-Powernet® EIB

   Het 'intelligente' huis wordt werkelijkheid

   In 1993 maakte de jaloezie- en rolluiksturing 'Busch-Jalousiecontrol®' het mogelijk om naast de tijdafhankelijke en lichtsterkte-afhankelijke sturing ook meerdere jaloezieën in groepen te bedienen.  

     

   'Busch-Powernet® EIB', een verdere ontwikkeling van de 'Busch-Timac X-10®', biedt een maximum aan comfort, veiligheid en rendement. Het systeem, dat ook gebaseerd is op het 230V-net, was het eerste systeem dat naadloos integreerde in de wereld van de Europese installatiebus (EIB/KNX).  

     

   Toekomstgerichte gebouwbeheertechniek, die het mogelijk maakte om licht, temperatuur, warmwaterbereiding en jaloezieën individueel te regelen. Ontwikkelingen van Busch-Jaeger die er in belangrijke mate toe hebben bijgedragen dat de visie van het 'intelligente huis' geen utopie is gebleven, maar werkelijkheid werd.  

     

   Busch-Jaeger heeft deze technologie consequent verder doorontwikkeld en blijft dat doen. Visueel op indrukwekkende wijze gedocumenteerd door nieuwe, eigentijdse bedieningselementen zoals de in 1999 gepresenteerde 'Busch-Triton®', die ook in het design volledig nieuwe wegen insloeg, en – de laatste tijd – door elegante 'ruimte- en bedieningspanelen' die via een touchscreen worden bediend. 

     

   De bedrijfslocaties worden uitgebreid 

   In 1990 werd het logistiek centrum van Ramsloh in gebruik genomen. Orderpicking, verzending en retouren worden hier behandeld. In 1996 werd de productieruimte in de vestiging in Aue uitgebreid met de bouw van een nieuwe productiehal voor spuitgietproductie. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 1990 

   De nieuwe gebouwbeheertechniek maakt het mogelijk om licht, temperatuur, waterverwarming en jaloezie- en rolluikbesturing naar behoefte te regelen. 

     

   Veiligheid rond het jaar 1990 

   Naadloze integratie van 'Busch-Powernet EIB' in de Europese installatiebus (EIB/KNX). 

     

   Comfort rond het jaar 1990 

   Nieuwe gebouwbeheertechniek, waarmee licht, temperatuur, warmwaterbereiding en jaloezie- en rolluikbesturing individueel kunnen worden bediend. 

  • 125 JAAR EN MEER

   Visionaire ondernemers en inventiviteit, ook in de nieuwe eeuw

   125 jaar en meer - een bedrijfsgeschiedenis die gekenmerkt wordt door visionaire ondernemers, inventiviteit en vele slimme productideeën. 

     

   Kwaliteit consequent verder ontwikkeld 

   In 2001 werd de bewegingsmelder 'Busch-Wächter® Presence Tech' geïntroduceerd, ontwikkeld voor de vraaggestuurde regeling van verlichtings-, verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen. De nieuwe generatie bewegingsmelders, processorgestuurd en uitgerust met drievoudige sensoren en spiegeloptiek, in combinatie met nauwkeurig definieerbare bewakingszones, biedt een ongekende perfectie en functionele betrouwbaarheid. Het hoogtepunt van de serie: de 'Busch-Wächter® Alarmtech 220', waarin extra technische functies de alarmfuncties verder optimaliseren.  

     

   In 2003 werd 'Ocean', de nieuwe waterdichte oppervlakte- en inbouwreeks voor vochtige ruimtes  op de markt gebracht.  

     

   Busch-Jaeger Elektro GmbH heeft nu ongeveer 1.000 mensen in dienst in haar fabrieken in Lüdenscheid en Aue. Het bedrijf exporteert naar meer dan 60 landen wereldwijd. Licentie- en productiecoöperaties dragen bij aan de versterking van de dochterondernemingen en gelieerde bedrijven in Spanje, Tsjechië, Finland en Azië. 

     

   Innovaties 2004 

   Met het 'Ruimte- en bedieningspaneel' presenteert Busch-Jaeger nieuwe comfortabele besturings- en signaleringseenheden voor de systemen 'Busch-Installationsbus® EIB' en 'Busch-Powernet® EIB'. Ook nieuw is de 'karaat'-schakelaarserie, die met haar slanke, elegante design en fijne materialen exclusieve accenten legt, en het meerkamer-PA-systeem 'AudioWorld', waarvan de luidspreker- en versterkermodules in normale inbouwinstallaties kunnen worden geïntegreerd.  

     

   In 2004, het jubileumjaar, omvat het productassortiment van Busch-Jaeger Elektro GmbH ongeveer 5.500 artikelen – van het complete elektrotechnische installatieprogramma tot hoogwaardige elektronische producten voor gebouwbeheer. Een volgens DIN EN ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem garandeert maximale productveiligheid. 

     

   Efficiëntie rond het jaar 2000 

   De systemen zijn uitbreidbaar en bieden praktische extra functies. 

     

   Veiligheid rond het jaar 2000 

   De hoogste productveiligheid wordt gegarandeerd door een volgens DIN EN ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem. 

     

   Comfort rond het jaar 2000 

   Het 'Room and Control Panel' biedt een nieuwe, comfortabele bedienings- en signaleringseenheid voor installaties in woningen. 

  • MARKTLEIDER IN DE ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIETECHNIEK

   De ambitie blijft bestaan

   Busch-Jaeger is in de afgelopen 131 jaar marktleider geworden in de elektrotechnische installatietechniek. Busch-Jaeger ziet zichzelf vandaag de dag als een competente, efficiënte en betrouwbare partner van de elektrotechnische handel en de elektrotechnische sector. Het bedrijf investeert zijn ervaring in zowel toekomstgerichte producten als in oplossingen op het gebied van elektrotechnische installatietechniek, elektronica en gebouwsysteemtechniek. Voor Busch-Jaeger is de duidelijke betrokkenheid bij het uitsluitend drieledige distributiekanaal een essentieel criterium voor de samenwerking met gespecialiseerde groothandelaren en elektrotechnische installateurs: groothandel, elektrohandel, consumenten.  

     

   Het is al lang bekend dat niet alleen intelligente producten bepalend zijn voor het succes op de markt, maar dat ook de professionele overdracht van specialistische kennis en knowhow een belangrijke rol speelt. Indrukwekkend bewijs hiervan is het moderne klantenopleidingscentrum op het industrieterrein Lüdenscheid Freisenberg – een aantrekkelijke vergaderlocatie voor vakevenementen, workshops en seminars, waar klanten uit binnen- en buitenland meer te weten kunnen komen over de producten, systemen en diensten van het bedrijf. De uitnodigende sfeer van het opleidingscentrum wordt nu ook gebruikt voor de meest uiteenlopende culturele evenementen: van kunsttentoonstellingen tot jazzconcerten en van poëzielezingen tot conferenties voor externe organisaties. Dit heeft ertoe bijgedragen dat hier nu gemiddeld 15.000 gasten per jaar worden ontvangen. 

     

   Succes door persoonlijke inzet 

   Mensen bepalen het succes – voor Busch-Jaeger heeft deze zin in meerdere opzichten een bijzondere betekenis. Aan het begin van de 20e eeuw was het Hans-Curt Jaeger, een van de oprichters van het bedrijf, die een beslissende rol speelde in de Vereniging van Duitse Elektrotechnisch Ingenieurs (VDE). Hij ontwikkelde veiligheidsregels voor de omgang met elektrotechnische installaties en bouwde daarmee een traditie op, die Busch-Jaeger in de loop der jaren voortzette door de ontwikkeling van een groot aantal producten voor de bescherming van mensen en hun eigendommen. Van de 'SCHUKO®'-wandcontactdoos met randaarde en verhoogde aanraakbeveiliging tot infrarood bewegingsmelders, rookmelders en aan noodoproep- en alarmeringssystemen.  

     

   Maar het zijn vooral de medewerkers, die het succes van de onderneming en daarmee de toekomst bepalen. 

De logo-ontwikkeling van 1885 tot 1979

Logo busch-jaeger ontwikkeling