Vrouw en vader staan bij de muur, betreffende domotica in de zorg

Busch-Jaeger

Domotica in de zorg

Domotica in de zorg is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Domotica staat voor ‘domotische toepassingen’, oftewel technologieën die gebruikt worden om het dagelijks leven makkelijker te maken. In de zorgverlening kan domotica worden ingezet om het leven van cliënten of ouderen makkelijker en comfortabeler te maken. 

Wat valt er onder domotica?

Domotica is een term die wordt gebruikt om de automatisering van huishoudelijke taken en processen aan te duiden met behulp van technologie. Dit kan variëren van eenvoudige taken zoals het bedienen van verlichting en thermostaten tot complexere taken zoals het beheren van beveiligingssystemen en het integreren van verschillende systemen in huis. Domotica maakt gebruik van verschillende technologieën, waaronder draadloze communicatie, sensoren, actuatoren en kunstmagite intelligentie.  

Waarom domotica in de zorg?

Zorgdomotica biedt verschillende voordelen en het kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten of ouderen. Het kan de veiligheid van hen vergroten door het detecteren van mogelijke gevaren en het nemen van preventieve maatregelen. Zorgdomotica kan bijdragen aan het verbeteren van het comfort en de kwaliteit van leven van cliënten of ouderen, door het bieden van meer contole over hun omgeving en het verbeteren van hun algehele welzijn.  

Domotica voor de ouderenzorg
Opa en oma kijken op een tablet, betreffende domotica in de zorg.

In de ouderenzorg wordt domotica daarom steeds belangrijker en populairder. Het kan bijvoorbeeld helpen om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, doordat ze ondersteuning krijgen bij dagelijkse taken. Ook kan het de veiligheid vergroten, bijvoorbeeld door automatische valdetectie of een slim alarmsysteem. Verder kan het helpen om de zorg te verbeteren, doordat zorgverleners op afstand de gezondheidstoestand van de ouderen kunnen monitoren en zo nodig kunnen ingrijpen.  

Voorbeelden van domotica in huis met Busch-Jaeger

Er zijn veel verschillende vormen van domotica die in de zorgverlening gebruikt kunnen worden. Busch-Jaeger ondersteunt in verschillende oplossingen.  Zo zijn er slimme sensoren die de beweging en activiteit van ouderen in huis kunnen monitoren en zo nodig een alarm kunnen geven. Andere voorbeelden zijn slimme deursloten, thermostaten en verlichtingssytemen die automatische de juiste instellingen kiezen op basis van de behoeve van de bewoners. Maar ook slimme rookmelders, stofzuigers en complexe domotica zoals spraakassitentie of leefstijlmonitoring. 

Case van Busch-Jaeger in de zorg

Wanneer je fysiek beperkt bent, kan het openen van de voordeur of het licht overal in huis aanzetten een hele opgave zijn. Hoe handig is het dan als je dit met spraakbesturing of op een touchscreen kunt regelen? In deze uitzending van ‘van Woonvilla naar Droomvilla’ zie je hoe de fysiek beperkte Sanne comfortabeler en zelfstandig thuis kan blijven wonen dankzij de smart home-oplossingen van Busch-Jaeger. 

Maak mantelzorgwoningen comfortabel en veilig met Busch-free@home®-huisautomatisering

Al met al biedt domotica in de zorg veel kansen om de zorgverlening te verbeteren en het leven van cliënten of ouderen makkelijker te maken. Door de technologie op de juiste manier in te zetten, kunnen patiënt en zorgverleners optimaal profiteren van de mogelijkheden die domotica hen biedt.  

Ben je er nog niet uit en wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Of vind hier een installateur. Samen kijken we naar de beste oplossing.