Nieuwbouw en renovatie

Top 6-tips voor energiebesparing

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: met gekoppelde gebouwautomatisering is veel energie te besparen. Dit wordt overigens bevestigd door verschillende instituten die het thema energiebesparing onder de loep hebben genomen. Het Frauenhofer Instituut voor bouwfysica bijvoorbeeld, onderdeel van de Frauenhofer Society, 's werelds meest toonaangevende organisatie voor toepassingsgericht onderzoek. Zij richten zich op voor de toekomst relevante sleuteltechnologie, hebben 30.000 mensen in dienst en spelen een centrale rol in het internationale innovatieproces. En het resultaat van hun onderzoek mag er zijn: intelligente gebouwtechnologie kan tot maar liefst 40 procent energie besparen. Lees deze tips om energie te besparen. 

1 – Zet de verwarming in de nachtmodus

Vrouw ligt op de bank en zit op haar mobiel energie bespaartips te lezen

Een ruimtetemperatuur van slechts 1 graad minder bespaart maar liefst 7% aan stookkosten. Zet de temperatuur ‘s nachts dan ook naar beneden of activeer een nachtstand. Dit kan heel eenvoudig via een ruimtetemperatuurregelaar met timer, waarmee zowel de verwarmingstijd als de temperatuur voor elke ruimte afzonderlijk in te stellen is. De perfecte aanvulling hierop is de Busch-Jaeger-jaloezietimer, die in de koude avonduren de raambekleding automatisch sluit. Zo wordt de isolatie van de woning verbeterd en warmte binnengehouden. Bovendien hebben elektrische aandrijvingen, in tegenstelling tot rolluikbanden, geen koudebruggen waardoor kostbare verwarmingsenergie ontsnapt.

2 – Schakel verwarming en verlichting uit bij afwezigheid

Man schakelt het licht uit om energie te besparen

Een lagere temperatuur bespaart niet alleen 's nachts energie en geld, maar ook overdag als je niet thuis bent. Met Busch-free@home® is dit een fluitje van een cent. Door verwarming en verlichting centraal te schakelen, kun je via de ‘alles-uit-functie’ in één keer alles tegelijkertijd activeren. Heel eenvoudig via een schakelaar in de gang of via een handige app. En geen zorgen, want bij thuiskomst sta je niet in de kou. Busch-free@home® herkent namelijk via geofencing de locatie van bewoners en zet de verwarming alvast aan zodra zij zich in de buurt van de woning bevinden. 

Geofencing met de Busch-free@home® APP next  

De innovatieve geofencing-functie van Busch-free@home® stelt huiseigenaren in staat een denkbeeldige zone in en rond de woning te tekenen. Als iemand een van deze zones binnenkomt of verlaat, reageert Busch-free@home® hier automatisch op met acties die vooraf zijn bepaald. De alles-aan-functie bijvoorbeeld, maar ook verlichting en verwarming aan of uit. Zeer eenvoudig in te stellen via de Busch-free@home® APP next. 

Productvoordelen 

 • Vrij te kiezen zones voor het bewegingsprofiel 
 • Verhoogt de energie-efficiëntie 
 • Meer veiligheid en comfort

3 – Verwarm alleen waar en wanneer nodig

Badkamer kastje met gouden kraan

In principe gaat de trend richting een uniform woonklimaat en constante temperaturen in de hele woning. Maar tegen de achtergrond van de huidige klimaatcrisis is het zeker de moeite waard om selectief te verwarmen. Als je thuiswerkt, is het zinvol om het thuiskantoor adequaat te verwarmen. Dat geldt ook voor de badkamer. Andere ruimtes kunnen echter in ecostand blijven wanneer ze niet worden gebruikt. De ruimtetemperatuurregelaars bieden deze functie en verlagen de temperatuur naar wens in ongebruikte ruimtes. Zo bespaar je energie en doe je tegelijkertijd iets goeds voor het milieu. 

Ruimtetemperatuurregelaar
Geprogrammeerde instellingen die geld besparen. Want verwarmen naar behoefte bespaart aanzienlijk op de energiekosten.

Productvoordelen

 • Tot vier schakeltijden per dag instelbaar voor elke dag van de week
 • Automatische zomertijdomschakeling geïntegreerd
 • Ook geschikt voor vloerverwarming

4 – Niet verwarmen bij openstaande ramen

Automatisch een raam open en dicht om energie te besparen

Frisse lucht is belangrijk voor onze gezondheid en een goed binnenklimaat. Maar bij het ventileren gaat ook waardevolle warmte verloren, vooral in de winter. Slimme technologie bespaart energie door  dit energieverlies tot een minimum te beperken. Er zijn slimme verwarmingsventielen en raamcontacten die dit proces automatiseren, zodat bewoners de thermostaat niet telkens uit en weer aan hoeven te zetten bij het ventileren. 

Intelligente thermostaat  

Moderne radiatorthermostaten bedienen de kraan van een radiator bijna onhoorbaar met een elektromotor op batterijen en houden zo de ruimtetemperatuur constant. De intelligente regeling wordt verzorgd door Busch-free@home® en is bijzonder efficiënt in combinatie met raamcontacten.  

Productvoordelen 

 • Eenvoudig achteraf in te bouwen  
 • Richtwaarde en 3 modi instelbaar op het apparaat  
 • Draadloze communicatie met Busch-free@home®  
 • Optionele raamcontacten voorkomen verwarming met open ramen 

5 – Let op het stroomverbruik

Moeder draagt kind door het huis

Door de energiecrisis zijn niet alleen de kosten voor gas en olie gestegen, maar ook die voor elektriciteit. Hoewel ledtechnologie voor een revolutie in verlichting heeft gezorgd en ledlampen veel meer energie besparen, blijven lampen maar al te vaak onnodig lang branden. Busch-Jaeger biedt een breed scala aan producten voor slimme lichtsturing – ook voor montage achteraf. Van comfortschakelaars en bewegingsmelders tot Busch-free@home® met lichtscènes; voor elke behoefte is er een passende oplossing. Het energieverbruik van de buitenverlichting kan ook gemakkelijk worden geoptimaliseerd met bewegingsmelders. Volledig conventioneel of slim geïntegreerd in Busch-free@home® – en altijd uiterst efficiënt. 

Busch-comfortschakelaar® 

De energiezuinige comfortschakelaar met geïntegreerde bewegingsmelder biedt maximale flexibiliteit. Heel comfortabel met volledig automatische lichtschakeling door bewegingsdetectie, tijdgestuurd of in combinatie met de gebruikelijke aan/uit-bediening.   

Productvoordelen     

 • Flexibele functionaliteit: automatisch, handmatig of tijdgestuurd  
 • Individuele definitie van helderheidsdrempel, uitschakelvertraging en continubedrijf 
 • Talrijke automatische functies  
 • Geïntegreerd oriëntatielicht

6 – Zet apparaten uit in plaats van op stand-by

Vrouw praat in telefoon en zit achter haar laptop

Steeds weer berichten de media over het vaak verbazingwekkend hoge stroomverbruik van apparaten in stand-by. In de meeste gevallen gaat het om apparaten waarbij je moeilijk bij het stopcontact kunt komen. De schakelbare wandcontactdozen van Busch-Jaeger bieden uitkomst om op dit gebied energie te besparen. Zo kunnen bijvoorbeeld de betreffende contactdozen gemakkelijk via de app worden in- en uitgeschakeld, tijdprogramma's worden gedefinieerd of scènes zoals ‘Alle stand-by apparaten uitschakelen’ worden opgeslagen. Busch-free@home® is bovendien compatibel met Amazon Alexa, wat de bediening voor jong en oud nog eenvoudiger maakt.

Maak een afspraak

Interesse in een bezoek aan de Smart Home Experience van Busch-Jaeger in Nieuwegein? Bezoek het Experience Center elke maandag tussen 09.00 en 16.00 uur. 

Kom je samen met een erkende installateur? Dan kan hij de rondleiding op een andere dag/ander tijdstip inplannen in overleg met zijn Busch-Jaeger-/ABB-contactpersoon