Veiligheid in stijl

het design van de moderne rookmelder

Rookmelders: ze zijn cruciaal in het redden van levens. Hoewel veiligheid altijd de hoogste prioriteit heeft, hebben rookmelders de reputatie van saaie, onopvallende apparaten. Door designelementen te integreren worden functionaliteit en esthetiek gecombineerd. 

Wat is een (design)rookmelder?

Een rookmelder is een elektronisch apparaat dat is ontworpen om rook – en in sommige gevallen hitte of koolmonoxide - te detecteren en een alarmsignaal te geven wanneer dit in de nabije omgeving aanwezig is. Het wordt gebruikt om mensen te waarschuwen voor mogelijke branden, vooral ’s nachts wanneer je slaapt. Gebruik je de rookmelder in je slaapkamer, kies dan voor een slaapkamervriendelijk model. Hierbij heb je geen storende lichtindicatie zoals bij veel andere modellen.  

Rookmelders werken meestal op batterijen of zijn bedraad aangesloten op het elektriciteitsnet van een woning. Ze bevatten sensoren die reageren op de aanwezigheid van rookdeeltjes in de lucht. Wanneer rook wordt gedetectered, activeert de rookmelder een luid alarmgeluid om je te waarschuwen voor een mogelijke brand.  

Waarom een design rookmelder?

Een design rookmelder werkt niet anders dan een gewone rookmelder. Maar door de geïntegreerde designelementen is hij een stuk aantrekkelijker om naar te kijken. Vooral in ruimtes met een hoog ontwerpniveau. Door te kiezen voor een design rookmelder die past bij de esthetiek van de ruimte, kan de acceptatie en bereidheid om rookmelders te installeren toenemen.  

Het is belangrijk op te merken dat de functionaliteit en betrouwbaarheid van de rookmelder altijd de hoogste prioriteit moet hebben. De producten van Busch-Jaeger voldoen daarom altijd aan de hoogste veligheidsnormen en de nieuwe Nederlandse rookmelderwet. Esthetiek mag ten slotte nooit ten koste gaan van veiligheid. 

Welke rookmelder adviseert de brandweer?

Specifieke richtlijnen en aanbevelingen kunnen verschillen per land of regio, maar het algemene advies is om rookmelders op elke verdieping van je huis te plaatsen, inclusief de kelder en de zolder. Op de verdieping waar je slaapt is het belangrijk om de rookmelder te plaatsen in de buurt van de slaapkamers, zodat de rookmelder je kan waarschuwen wanneer je slaapt.   

Er zijn verschillende soorten rookmelders. Welke het beste is, is afhankelijk van de woonsituatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘extra luid’ rookmelders. Deze geven een extra luid alarm van 85 decibel bij rookdetectie. Hierdoor kan het alarm in een andere kamer of op een andere verdieping gehoord worden. Maar je kunt ook kiezen voor rookmelders die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat als één rookmelder afgaat, alle rookmelders in het huis worden geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je overal in huis een waarschwuing krijgt, zelfs als het vuur zich op een andere verdieping bevindt. Een veilig netwerk dus, dat voor extra bescherming zorgt.  

Levensduur

De levensduur van rookmelders kunnen varieren, maar de rookmelders van Busch-Jaeger hebben over het algemeen een levensduur van tien jaar. Door de geïntegreerde lithiumbatterij wordt er gezorgd voor voldoende capaciteit voor een wekelijkse functietest door de gebruiker. Het voordeel van een ingebouwde batterij is dat deze niet gestolen kan worden of voor andere doeleinden wordt gebruikt.  

Na de periode van tien jaar kunnen rookmelders minder betrouwbaar worden en mogelijk niet meer goed functioneren. Het is daarom belangrijk om de vervaldatum of de andere vervangingsdatum te controleren die meestal op de rookmelder zelf of in de handleiding staat vermeld. Het regelmatig testen van de rookmelder volgens de instructie van het model, is essenstieel om ervoor te zorgen dat de rookmelder gedurende zijn levensduur goed werkt. 

Welke rookmelder past in mijn huis?

Om te bepalen welke rookmelder het beste bij jouw huis past, zijn er verschillende factoren waarmee rekening mee moet worden gehouden. Afhankelijk van je woonsituatie kun je kiezen voor het type rookmelder, het vermogen, het aantal, de koppelbaarheid en in sommige gevallen de extra functie’s zoals koolmonoxidemelders. Voor alle rookmelders geldt dat het belangrijk is om de installatie-instructies juist op te volgen en te voldoen aan de lokale bouwvoorschriften met betrekking tot rookmelders. 

Rookmelders en CO-melders zijn essensieel en redden levens. Helaas wordt het belang daarvan nog te vaak onderschat. In sommige gevallen door hun minder aantrekkelijke vormgeving. Een rookmelder van Busch-Jaeger kan daarin het verschil maken.