Modern huis van twee verdiepingen met een combinatie van houten en metalen buitenkant, grote ramen en netjes gesnoeide struiken op de voorgrond.

Bouwen met hout –

Is dit nog acceptabel of zelfs aanbevolen?

“Hout als bouwmateriaal is hopeloos verouderd. En in deze tijd, waarin het klimaat verandert, zouden we sowieso bossen zo veel mogelijk moeten ontzien." Klopte deze uitspraak eigenlijk? Zelfs maar één woord? Laten we het kort maken: Nee! Waarom dat zo is, leggen we graag uit. 

Bouwen met hout is actieve klimaatbescherming

Luchtfoto van een dicht, groen bos met dicht opeengepakte boomkruinen.
Close-up van een persoon die een houten plank schuurt, terwijl houtkrullen rondvliegen. De persoon draagt handschoenen en een rood-zwart geruit overhemd.

Wist je dat bijna een derde van het landoppervlak bedekt is met bossen?

Ze zijn ontstaan in de evolutie door fotosynthese en kunnen worden gezien als gematerialiseerde zonne-energie. Als we nu hout gebruiken voor de huizen in steden en dorpen, is het alsof we een tweede bos planten, "wat aanzienlijk zou bijdragen aan het vastleggen van kooldioxide en het verbeteren van het klimaat". * 

Hout groeit terug. Dat is het overtuigende argument voor duurzame architectuur. Het gaat niet om de export van exotisch teakhout uit het regenwoud, maar om inheemse bomen uit beheerde cultuurwouden, zoals sparren, dennen, beuken en eiken. Dit bewuste en verantwoorde bosbeheer voldoet aan hoge normen, waaronder waterretentievermogen, erosiebescherming en behoud van biodiversiteit. 

Bron *: Kaufmann, Herrmann und Winfried Nerdinger: Bauen mit Holz, Prestel, 2016, S. 5 

  • De ’productie’ van het bouwmateriaal is zeer klimaatvriendelijk: tijdens de groei van een boom wordt CO₂ uit de atmosfeer opgenomen en opgeslagen in de vorm van koolstof in het hout. 

  • Extra CO₂-uitstoot wordt eenvoudig bespaard door de productie van energie-intensieve bouwmaterialen zoals staal, beton en steen te vermijden. 

  • Bovendien is hout als bouwmateriaal recyclebaar (mogelijk overbodig om te vermelden): het kan worden hergebruikt als nieuw bouwmateriaal of worden gebruikt voor energieopwekking. 

Bouwen met hout - eeuwenoud en ultramodern
Modern huis van twee verdiepingen met houten buitenkant, grote ramen en zonnepanelen op het dak, gelegen op een met gras begroeide heuvel met het nummer 35 zichtbaar aan de voorkant.

Maar men bouwt geen huis van hout alleen om de samenleving en de natuur een goede dienst te bewijzen. Er zijn ook tal van andere voordelen. Onderzoek en ontwikkeling, gespecialiseerde productietechnieken en digitale planning- en productiemethoden worden al lange tijd voortgestuwd, vooral in het Duitstalige gebied. Met ongelooflijk succes. 

Hout kan vandaag de dag alle andere bouwmaterialen vervangen, en wel in alle sectoren: woningbouw van alle omvang, industriële locaties, commerciële gebouwen, openbare gebouwen. Op het gebied van statiek, brandveiligheid, geluidsisolatie en warmte-isolatie voldoet hout vandaag de dag aan alle eisen. Dit maakt het gebruik van dit duurzame bouwmateriaal bijna onbeperkt. 

Bijzonder opmerkelijk is de prestatie: uitbreidingen, met name opbouw, worden steeds belangrijker, omdat bouwgronden in steden steeds schaarser worden. Hout is hier nu al het favoriete bouwmateriaal, alleen al vanwege het relatief lage gewicht, maar ook vanwege de mooie uitstraling en de gezonde leefomgeving. Met dit laatste woord hebben we een bijzonder belangrijk aspect slechts aangestipt: het binnenklimaat speelt een steeds belangrijkere rol in de architectuur. Misschien zullen we dit onderwerp in de toekomst behandelen in een artikel in het inspiratiegedeelte. 

Perfekte partner: Smart Home

De natuurlijke bouwwijze en de ultramoderne gebouwtechnologie passen uitstekend bij elkaar. Als je denkt dat bij een houten huis beter twee slimme rookmelders per kamer geïnstalleerd moeten worden, volgens het motto ‘beter safe dan sorry’, dan heb je het mis. Brandveiligheidsvoorschriften (vooral in Duitsland) zijn extreem streng en hebben betrekking op bijna elk bouwonderdeel. En houten constructies voldoen aan al deze eisen. Het is daadwerkelijk zo dat houten huizen vergelijkbare hoge brandwerendheidsklassen kunnen hebben als massieve huizen. Dus: één slimme rookmelder per verdieping is voldoende.

En verder is natuurlijk elke andere slimme functie in een houten constructie net zo zinvol en goed als in andere bouwstijlen. Een integraal systeem zoals Busch-free@home® kan het beste vanaf het begin worden gepland en geïnstalleerd. Maar dat geldt ook onafhankelijk van de keuze van het bouwmateriaal. 

Meer informatie over Smart Home en ons Busch-free@home® systeem vind je hier

Tip: Biobased bouwen wordt door de overheid gestimuleerd. Het loont de moeite om hier meer informatie over in te winnen via Nationale Aanpak Biobased Bouwen | Rapport | Rijksoverheid.nl

Hout is veelzijdig

Modern houten huis met grote ramen en een felgele accentdoos. Een persoon zit op de rand van de veranda en een andere persoon zit vlakbij. Het huis is omgeven door groen.
Een minimalistisch interieur met links een groene potplant, rechts een houten bijzettafeltje en een klein vierkant frame op de witte muur.

Hout is veel meer dan alleen een bouwmateriaal voor huizen. Al eeuwenlang wordt het gebruikt voor het maken van meubels en alledaagse voorwerpen. Ook wij maken gebruik van dit veelzijdige materiaal in onze schakelaar designs - zoals bijvoorbeeld bij Busch-art linear.