Een man met een baard in een spijkerblouse en een vrouw met rood haar in een overall en een T-shirt houden verfstalen vast en bespreken de kleurkeuze voor de muur in een onafgemaakte kamer. Ze lijken opgewonden als ze nadenken over Viva Magenta, de Kleur van het Jaar 2024.

Voor de woning

Trendkleuren 2024

Ontdek de Trendkleuren in de Designbranche 

De trends in de designbranche veranderen voortdurend, zij het niet radicaal. Ontwerpers delen graag welke kleuren zij gebruiken om een woning stijlvol te decoreren. De invloed van een kleur wordt bepaald door de oriëntatie van een ruimte en de hoeveelheid daglicht. Hierdoor kan dezelfde kleur op verschillende momenten van de dag en in verschillende seizoenen totaal anders ogen. Dit maakt kleuren spannend en levendig. 

De trendkleuren worden bepaald door het Pantone Color Institute

Het Pantone Color Institute, wereldwijd erkend als dé autoriteit op het gebied van kleur, biedt uitgebreide informatie en innovatieve oplossingen. Sinds 1999 kiest Pantone jaarlijks de ‘Kleur van het Jaar’, een tint die niet alleen de tijdgeest weerspiegelt, maar deze vaak al een stap voor is. 

Een zachte verloopachtergrond die overgaat van lichtroze naar lichtperzik, waarbij trendkleuren worden omarmd door tinten te integreren die zijn geïnspireerd op Pantone's Kleur van het Jaar.

Trendkleur 2024: Peach Fuzz

De ‘Kleur van het Jaar 2024’ is Peach Fuzz. Deze zachte, fluweelachtige perzikkleur is bedoeld om zowel geest, lichaam als ziel goed te doen. Pantone beschrijft deze keuze als volgt: "we hebben gekozen voor een kleur die warmte en moderne elegantie uitstraalt. Deze tint straalt medeleven uit, voelt als een zichtbare omhelzing en slaat moeiteloos een brug tussen jeugdigheid en tijdloosheid." Met Peach Fuzz creëer je een uitnodigende sfeer in je interieur. Deze vriendelijke perziktint tussen roze en oranje zorgt voor een warme ambiance, of je het nu gebruikt op een muur, in woondecoratie of als accentkleur. 

Abstracte rode achtergrond met verschillende tinten en texturen. De afbeelding bevat verticale penseelstreken en een gelaagde uitstraling, die de Pantone Trendkleuren en Kleur van het Jaar weerspiegelen.

Trendkleur 2023: Viva Magenta

De trendkleur van 2023 is Viva Magenta, een intense, framboosrode tint vol leven en passie. Pantone beschrijft het als volgt: "een kleur uit de familie van roodtinten, geworteld in de natuur en zendt een nieuw signaal van kracht uit. 'Viva Magenta' is moedig en onverschrokken, een uitbundige, pulserende kleur die vreugde en optimisme uitstraalt en een nieuw hoofdstuk opent." Of je nu kiest voor een bank of een complete muur in "Viva Magenta," deze kleur brengt leven in je huis. Voor een subtielere aanpak kun je trendy accenten toevoegen met kussens, schilderijen, gordijnen, tapijten of dekens. 

Een paarse, grunge-gestructureerde achtergrond met verschillende lichtpatronen en vormen verspreid over het oppervlak, waarin de kleurnuances van Pantone naadloos worden verwerkt.

Trendkleur 2022: Very Peri

De ‘Kleur van het Jaar 2022’ van Pantone is Very Peri, een levendige blauwe tint met een rood-violette ondertoon. Dit symboliseert een vrolijke kijk op de wereld en een dynamische aanwezigheid die tot creatieve expressie inspireert. Very Peri staat ook voor de steeds sterkere versmelting van fysiek en digitaal leven. Deze kleur valt op zowel als muurverf als in accenten. 

Een felgele achtergrond met een grote, getextureerde streep grijze verf die zich vanuit de rechterbovenhoek verspreidt, wat de Kleur van het Jaar trendkleuren van 2024 belichaamt.

Trendkleuren 2021: Ultimate Grey & Illuminating

In 2021 stonden twee kleuren centraal: het solide Ultimate Grey en het stralende Illuminating. Pantone verklaart: "in een tijd van aanhoudende onzekerheid, waarin de mensheid kracht, helderheid en hoop zoekt, bieden energieke kleuren moed en levensvreugde." Het heldere, vrolijke geel ‘Illuminating’ straalt vitaliteit uit, terwijl 'Ultimate Grey’ symbool staat voor betrouwbaarheid en een solide basis. Samen brengen deze kleuren een positieve boodschap van innerlijke kracht en kunnen ze zowel apart als gecombineerd perfect in je interieur worden geïntegreerd. 

Hoe kies ik de juiste kleur voor mijn huis?

4

Voor kamers op het oosten gelden dezelfde regels als voor kamers op het westen. Hier is het licht 's ochtends het warmst en 's middags koeler en gedempter. Blauw- of groentinten zijn hier uitstekend als wandkleuren - lichte en zachte kleuren worden aanbevolen als je vooral 's middags in deze ruimtes bent. Levendige wandkleuren komen het best tot hun recht in de ochtendzon. 

 

Kleurverandering en eyecatchers

Niets verandert een ruimte zo drastisch als een kleurverandering. Je hoeft hiervoor niet meteen alle muren te schilderen. Als je je muren opnieuw wilt schilderen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de impact van individuele kleuraccenten. Tijdloos beige zorgt voor rust, maar kan ook snel saai worden. Felle kleuren zoals Viva Magenta, de trendkleur van 2023, zijn ideaal om visuele prikkels te creëren. Omdat deze eyecatchers de aandacht trekken, is het belangrijk om ze zorgvuldig te positioneren. 

 

Het zit in de details

Naast verschillende wandkleuren en kleuraccenten in meubilair en decoratie maken ook de juiste lichtschakelaars het verschil – ofwel als eyecatcher of bijna onzichtbaar passend in het interieur. Ons schakelmateriaalprogramma busch-axcent® pur is hier perfect voor geschikt. Dit combineert hoogwaardige materialen zoals glas of leisteen met een levendig kleurenpalet en een strakke uitstraling. Zo geeft de lichtschakelaar uitdrukking aan elke individuele stijl. 

Tijdloze Kleurkeuze voor in huis

Show thumbnail preview Een vrouw met kort blond haar, gekleed in een blauw spijkerblouse, houdt een boekje met Pantone-kleurenstalen vast en kijkt peinzend opzij. Ze staat naast een ladder in een goed verlichte kamer

Het is niet altijd nodig om met de nieuwste kleurtrends mee te gaan, want daar kun je snel op uitgekeken raken. Een individuele kleurstelling die bij jou past, is tijdloos. Deze zal altijd perfect zijn voor jouw woning en je zult je er automatisch comfortabel bij voelen. Met een ‘ persoonlijke’ kleur breng je je eigen identiteit tot uitdrukking – en die is niet onderhevig aan trends. 

 

Twijfel je over je nieuwe lievelingskleur? 

Als je niet zeker weet of je de nieuwe gewenste kleur mooi vindt, kun je eerst textiel zoals kussens, tapijten of losse decoratiestukken in die kleur kopen. Wie weet vind je op deze manier je nieuwe favoriete kleur! 

Zet je nieuwe wandkleur in het juiste licht...

Een moderne woonkamer verlicht door blauwe en paarse LED-verlichting, met een tv op een standaard, een glazen salontafel, een bank versierd met Viva Magenta kussens, potplanten en planken met boeken en decoraties. Deze stijlvolle 2024-opstelling toont de perfecte mix van comfort en eigentijds design.
Een man met bril en baard kijkt naar boven in een schaars verlichte kamer badend in paars en roze licht, dat doet denken aan Pantone's Kleur van het Jaar. Hij draagt een lichtgekleurd shirt en houdt een smartphone vast.

Beschenen muren of objecten komen gewoon mooier en opvallender over. Natuurlijk lichtinval en ook kunstlicht kunnen kleuren sterk veranderen. Met dimbare LED-lampen kan de lichtkleur worden aangepast van een blauwachtige tot een warmwitte tint. Gekleurde LED's veranderen de sfeer met een druk op de knop. Deze kunnen ook perfect worden geïntegreerd in scènes in een Smart Home-systeem zoals Busch-free@home®. Hiermee kun je met één vingerbeweging de sfeer creëren voor een filmavond of een gezellig samenzijn met vrienden en je wandkleuren ook in het donker tot hun recht laten komen. 

Ontdek de mogelijkheden om jouw woning met de juiste kleuren en verlichting tot leven te brengen. Bezoek onze website voor meer inspiratie en tips! 

... met Intelligente verlichtingsregeling

Op de voorgrond is een moderne lichtschakelaar aan een muur gemonteerd. Op de achtergrond is een kamer zwak verlicht met een Viva Magenta-lamp op een plank naast een luidspreker.

Met onze nieuwe Busch-Trevion® sensoren kun je jouw wandkleuren perfect in het juiste licht zetten. Je hebt de keuze uit een 2,4" display of de Busch-Trevion® sensor als keypad. Naast de verlichting kun je met de bedieningselementen ook je jaloezieën, klimaat en verwarming in huis regelen. Dankzij een modern bedieningsconcept op basis van een capacitief oppervlak wordt de sensor bediend als een smartphone, met tik- en veegfuncties.   

Breng je woning tot leven met slimme verlichtingsregeling en creëer de perfecte sfeer voor elke gelegenheid. Bezoek onze website voor meer informatie en om de mogelijkheden van Busch-Trevion® sensoren te ontdekken!